2013-02-22 17:47:09• hírek • Póti Orsolya

Faesztergályos munkák láthatóak az Alkotóházban

A börvelyi születésű Almási János faesztergályos termékeiből nyílt kiállítás február 22-én a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ székhelyén, az Alkotóházban. Az érdeklődők a háztartásbeli praktikusságok mellett fából készült dekorációs tárgyakat is megcsodálhatnak.

Nagy Orbán, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ aligazgatója nyitotta meg péntek délután azt a kiállítást, mely egy börvelyi születésű, de Belényesben élő és alkotó faesztergályos munkáit mutatja be.

A kiállításmegnyitón jelen volt Felician Pop, a központ igazgatója, aki a fáról, a fa szerepéről beszélt dióhéjban, Varga Sándor színművész, aki két költeménnyel tette színesebbé a rendezvényt, valamint Lévai József bőrdíszműves, aki gitárjátékával köszöntötte az iparművészt és a közönséget.

Almási János nem először mutatja be iparművészeti szakértelmét Szatmár megyénkben, hiszen portékájával minden jelentősebb régióbeli vásáron megfordult és bemutatókat is szervezett a famegmunkálás művészetéből.

Magyarságtudatának ápolása Belényesben, egy román közösségben éled fel benne. Itt válik nyilvánvalóvá számára, hogy valójában milyen szép, gazdag és egyedi a kultúránk.

A megnyitón jelen volt Kovács Zoltán, a Belényesi Polgármesteri Hivatal referense is, aki szerint a kiállítás nem más, mint egy csendes tüntetés a műanyagok és a giccsek világa és a tömegtermelés jellemtelen produktumai ellen.

„Őseink természetesen éltek. Művészetük is ebből fakad. Mert emberi lelkük a szépre hajlik, így vált a munkaeszköz, vagy használati eszköz dísztárggyá is. Ezért fordult vissza Almási János is a természeteshez, megfigyelve az elbújt, rejtett alkotást a fa erezete mögött. Minden darabja egyedi, minden rönknek más meséje van" - mondta el Kovács.

Mint megtudtuk a faesztergályos munkákat bemutató tárlat jövő péntekig, azaz március 1-ig látogatható.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: